play and stay program

4-7 éves gyermekekkel piros labdát használunk, ami könnyebb és sokkal nagyobb méretű egy normál teniszlabdánál.

Ezzel kiméljük a gyermekek izületeit és növeljük a találati arányt, ezzel pedig a gyermekek sikerélményét és önbizalmát!

A piros pálya méretei, hálómagasság és ajánlott teniszütőméretek:

 

Narancs pálya mérete már megközeliti a normál  pálya méretét, a használt labda mérete pedig már megegyezik a normál mérettel, azonban csak 50% nyomást tartalmaz. undefined

 

Zöld pálya mérete már megegyezik  a  normál pálya méreteivel, a labda pedig 75%-os nyomással készül.undefined

 

Az ITF 2007-ben indította el a Play and Stay kampányt a tenisz népszerűsítése érdekében a kezdő gyerekek és felnőttek körében. A program lényege, hogy a lassúbb labdák és a kisebb méretű pályák használatával a játékkészség gyorsabban kialakul és ez által a tenisz könnyebbé és élvezetesebb válik a kezdők számára.

Gyerek mini-tenisz programok már azelőtt is léteztek a legtöbb országban (idehaza is több mint 30 éve van használatban a kispályás-szivacslabdás teniszoktatás, illetve 10 éve működik az iskolatenisz program), azonban a Play and Stay az első, nemzetközileg összefogott és egységes program, amelyet az ITF bevezetett.

Az edzők feladata, hogy az oktatási szinteket és a feladatokat mindig a játékosok egyéni képességei és adottságai alapján határozzák meg. Ezzel tudják elősegíteni, hogy a játékkészség („serve-rally-score”) minél gyorsabban kialakuljon, miközben a technikai és taktikai oktatáson is hangsúly van.